światła do jazdy dziennej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • enemik
    Rider
    • 2009
    • 397

Psycho Dad a ja bym panów poprosił o numery służbowe to by im się przynajmniej głupio zrobiło
    JEST O2FL kombi 1,8TSI
    BYŁA czerwona Fabia I kombi 1.4 16V 74kw/101km 2005r

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Do mojego ojca na stację diagnostyczną przyjechał gość, któremu policja z nieoznakowanego cywila zabrała dowód rejestracyjny, za to, że miał światła dzienne tylko z przodu. Na wszelki wypadek wydrukowałem sobie nowe rozrządzenie i wożę go w aucie
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Psycho Dad
        Dla pocieszenie dziś zostałem zatrzymany do kontroli... z tekstem czy jest mgła
        Krótka demonstracja działania świateł ... i pojechałem dalej
        Zamieszczone przez shado
        Do mojego ojca na stację diagnostyczną przyjechał gość, któremu policja z nieoznakowanego cywila zabrała dowód rejestracyjny, za to, że miał światła dzienne tylko z przodu. Na wszelki wypadek wydrukowałem sobie nowe rozrządzenie i wożę go w aucie
        Co za matołki robią w Policji? Z łapanki ich biorą? To oni powinni mieć znowelizowane prawo o RD w jednym palcu.
        Jeszcze mnie nie wychaczyli, może koło mądrzejszych przejeżdżałem :szeroki_usmiech
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• Psycho Dad
          Rider
          • 2009
          • 629

Zamieszczone przez shado

Właśnie to samo zrobiłem po co się na drodze szarpać i może jeszcze mieć sprawe w grockim lub brak dowodu ech ta polska :/Link
          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• arturas03
            L&K
            • 2009
            • 1298
            • Toyota
            • AGN 1.8 20V 125 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja też się spotkałem z dwiema laskami w niebieskich mundurkach i pierwsze pytanie jakie padło to: A na jakich światłach jeździmy?
            Na szczęście chyba wiedziały co to światła dzienne (a może nie wiedziały i nie chciały robić szmiry). Nie mniej jednak chcąc mieć ostatnie słowo kazały mi dmuchać. Powiedziałem, że nie mogę bo żona siedzi obok, ale były uparte i postawiły na swoim... Dmuchnąłem... i pojechałem dalej. :lol:
            Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
            Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• bzyq_74
              RS
              • 2008
              • 3467
              • Volkswagen
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez arturas03
              ...kazały mi dmuchać. Powiedziałem, że nie mogę bo żona siedzi obok...

Dla dwóch to trzeba mieć krzepę.
              MARCIN
              Mój szkodnik

Komentarz

• consul
                Classic
                • 2009
                • 33

Mam OII FL z marca i jak sie dowiedziałem, że z przednimi DL muszą się świecić tylne pojechałem do serwisu i zażyczylem sobie ich włączenia. Teraz przepisy sie zmieniły i chciałbym je na powrót wyłączyć. Czy ktoś wie ile taka usługa może kosztować.
                Bo włączyli mi w ramach dostosowania auta do wymagań warunków techniczny, więc za free.

Komentarz

• bzik13
                  Rider
                  • 2009
                  • 514

Zamieszczone przez consul
                  Bo włączyli mi w ramach dostosowania auta do wymagań warunków techniczny, więc za free.
                  Zadzwoń i spytaj się. Skoro wcześniej zmienili za free to i teraz nie powinieneś mieć większych problemów.
                  Mój liftback scout

Komentarz

Zamieszczone przez bzik13
                    Zamieszczone przez consul
                    Zadzwoń i spytaj się. Skoro wcześniej zmienili za free to i teraz nie powinieneś mieć większych problemów.
                    Wcześniej było co innego a teraz: "W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej." KLIK , więc raczej usługa za free w ramach dostosowania auta do wymagań warunków technicznych odpada.
                    Ale zapytać w serwisie nie zaszkodzi, może się uda?

Komentarz

• bzik13
                      Rider
                      • 2009
                      • 514

Zamieszczone przez szkodzisław
                      "W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej."
                      Wiem bo zawodowo siedzę w tym temacie
                      Ale zapytać w serwisie nie zaszkodzi, może się uda?
                      Opowiedzieć jak to jesteśmy gorliwymi obrońcami środowiska walczącymi o jak najniższe zużycie paliwa itd, itp. albo nie, wysłać żone i przykleić jej do ust natarczywy uśmiech z prośbą wypisana na kartce coby się nie pomyliła o co chodzi :lol:
                      Mój liftback scout

Komentarz

Stoję przed szkodnikiem i zauważyłem po dwie żarówki w przeciwmgielnych. Na co montują aż po dwie? Może doświetlanie zakrętów? Nie zauważyłem żeby mi coś mocniej świeciło przy skręcaniu. Poszedłem po kluczyki. Zapaliłem silnik i ustawiłem pokrętło w pozycji na światła mijania, skręciłem kierownicą i nic, to nie jest doświetlanie. Włączyłem przeciwmgielne i zauważyłem że świeci para żarówek bardziej od wewnętrznej. A po co te drugie? Ustawiłem pokrętło na "0" i stało się!!! :-P

Zapaliły się zewnętrzne żarówki i tylne pozycyjne. Główkując doszedłem że to są światła do jazdy w dzień i zawsze są włączone. Dostane mandat czy dobrze główkuję?
                        Załączone pliki

Komentarz

Zamieszczone przez namo
                          Ustawiłem pokrętło na "0" i stało się!!!

Zapaliły się zewnętrzne żarówki i tylne pozycyjne. Główkując doszedłem że to są światła do jazdy w dzień i zawsze są włączone. Dostane mandat czy dobrze główkuję?
                          Też mam światła do jazdy dziennej, ale nie daję z tego powodu trzech wykrzykników
                          U mnie nie palą się tylne pozycyjne, bo według nowych przepisów nie muszą. Na Twoim miejscu bym wyłączył tylne z pomocą serwisu lub kumatych klubowiczów.

Komentarz

Zamieszczone przez szkodzisław
                            nie daję z tego powodu trzech wykrzykników
                            1500 km przejeździłem na mijania bo nie miałem pojęcia że są specjalnie do jazdy w dzień.

wyłączył tylne
                            ja tam wolę mieć tyle włączone, na wypadek jakby jakiś dziadzia czarnej czeszki nie zauważył :-)

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

namo, Wez sie skup i poszukaj ;P

Bylo to bardzo dobitnie opisane. Mozesz tak jezdzic, mozesz tez wlaczyc tyl, ale w mysl nowych przepisow nie ma takiej potrzeby.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• baca10
                                RS
                                • 2009
                                • 6225

Zamieszczone przez Big
                                Zamieszczone przez Maciek_H
                                Ja mam tylko z przodu. Kieruje się tutaj zdrowym rozsądkiem i tymi przepisami unijnymi.
                                Gorzej że policja która cie zatrzyma do kontroli bedzie się kierowała zgoła innymi przepisami
                                wcale nie prawda dzisiaj mialam kontrole i policjant z drogowki powiedzial ze jezeli auto ma fabryczne swiatla do jazdy dziennej to moge sobie na nich jezdzic jesli chodzi o tyl to nie musza byc zalonczone bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych

Komentarz

Zamieszczone przez baca10
                                  policjant z drogowki powiedzial ze jezeli auto ma fabryczne swiatla do jazdy dziennej to moge sobie na nich jezdzic jesli chodzi o tyl to nie musza byc zalonczone bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych
                                  Drugi raz na tej stronie w tym temacie podaję link http://motoryzacja.wnp.pl/zmiana-prz...277_1_0_0.html
                                  Trzeci raz nie podam

Komentarz

• shado
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 5315
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych
                                    Ten lada dzień nastąpił kilka tygodni temu Inna sprawa, że już widziałem odebrany dowód mimo nowego przepisu. Ot po prostu nowe rozporządzenie dotarło do wszystkich, tylko nie do drogówki. Dlatego ja sobie je wydrukowałem i wożę w samochodzie

Komentarz

Zamieszczone przez shado
                                      ja sobie je wydrukowałem i wożę w samochodzie
                                      shado, po co to wozisz w samochodzie? :-) Pan z drogówki napewno zastosuje się do Twojej kartki.

Fakt faktem ale lepiej żeby z tymi światłami w na dzień włączały się tylne. Przy wschodzie i zachodzie słońca auto lepiej jest widoczne także z tyłu. Czasem w tych porach można zapomnieć włączyć zestaw mijania.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Przezywacie jak nie wiem co.

W Angli deszcz leje, nikt swiatel nie uzywa, noca jak nie chcesz nie musisz wlaczyc (widzialem takich), w ciagu dnia to tylko desperaci na swiatlach jezdza.

Nie bede juz wspominal o uzytkowaniu swiatel na wschod od nas :diabelski_usmiech
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• baca10
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6225

shado, ja nie biore odpowiedzialnosci za inteligencje panow z drogowki,

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez namo
                                            Zamieszczone przez shado
                                            ja sobie je wydrukowałem i wożę w samochodzie
                                            shado, po co to wozisz w samochodzie? :-) Pan z drogówki napewno zastosuje się do Twojej kartki.
                                            Jak im pokaże wydrukowaną karteczkę to może się kapną, że już nowe rozporządzenie weszło w życie
                                            shado, ja nie biore odpowiedzialnosci za inteligencje panow z drogowki,
                                            Możesz nie odpowiadać za ich inteligencję, ale jak będziesz musiała dymać na stacje diagnostyczną po zaświadczenie a potem do wydziału komunikacji po dowód to kto na tym straci? Oni czy ty?

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

shado, rozporzadzenie na wszelki wypadek wydrukowalam i od dzis woze juz ze soba a jak mnie wkurza to telefon do wujka (jest prawnikiem)

Komentarz

• Maciek_H
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 320

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Przezywacie jak nie wiem co.

W Angli deszcz leje, nikt swiatel nie uzywa, noca jak nie chcesz nie musisz wlaczyc (widzialem takich), w ciagu dnia to tylko desperaci na swiatlach jezdza.
                                                Bo tam chyba wszyscy mają normalny wzrok a u nas jednak dużo kierowców bardzo słabo widzi no to potrzebne im światła nawet w słoneczny letni dzień.

Mam nadzieję, że jak sobie w Scoucie włącze przeciwmgielne jako dzienne (bo nie wiem czemu ten model akurat nie ma dziennych świateł) i powiem, że tak było fabrycznie to nie będzie problemów. Jest jeszcze nadzieja na zniesienie tego dziwnego przepisu bo w październiku ma być posiedzenie jakiejś komisji sejmowej na ten temat
                                                Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
                                                ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
                                                http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

a jak mnie wkurza to telefon do wujka (jest prawnikiem)
                                                  chyba nie przy nich ten telefon?

Komentarz

• baca10
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6225

namo, juz byla taka sytuacja,przeprosiny dostalam na pismie

Komentarz

Pracuję...